Inteligența emoțională – cum să vorbesc în fața clasei?
Inteligenta emoțională este cea care te face să știi cum să-ți gestionezi emoțiile și cum să comunici eficient cu ceilalți, în asa fel încât să-ți îndeplinești scopurile.
Atelierul va ajuta copiii să înțeleagă părțile creierului responsabile cu instinctul, emoțiile și rațiunea. Înțelegerea acestui mecanism îi va ajuta să conștientizeze sentimentele urmate emoțiilor, astfel încât să poată acționa așa cum își doresc la apariția lor.
Când îi vine să plângă pentru că nu înțelege exercițiul la matematică, urmat imediat de frustrare va ști să respire adânc și să ia o pauză scurtă, înainte să meargă mai departe.
|
Vor învăța să recunoască semnele corpului care premerg unei crize emoționale, conștientizarea lor și metode să se liniștească. Vom discuta despre tiparele pe care le avem, situații încărcate de emoții care se repetă.
Când trebuie să vorbească în fața unui public va identifica durerile de burtă sau transpirația palmelor ca și impactul fizic al emoțiilor și ca ști cum să se liniștească.
Vom învăța să recunoaștem în alte persoane semnele premergătoare unei crize emoționale astfel încât să putem decide conștient cum dorim să gestionăm situația.
Vedem că prietenul nostru este furios. Cum pot să îl susțin? Dacă devine agresiv cu mine, nu răspund și îi atrag atenția că suntem prieteni și nu vreau să îl lovesc.
La sfârșitul atelierului copiii vor înțelege:
- Ce se întâmplă cu ei din punct de vedere fizic când sunt copleșiți de emoții și că toată lumea trece prin aceleași procese (adulți sau copii).
- Cum să gestioneze situația când apar emoțiile, tehnici de liniștire.
- Cum să recunoască în alte persoane semnele premergătoare unei crize emoționale.
Înțelegerea acestor lucruri le va spori încrederea în ei, vor fi mai empatici și mai înțelegători cu cei din jur și se vor simți mai confortabil în situații neprevăzute.
Stima de sine – cum să am încredere în mine?
|
Stima de sine ridicată
O stimă de sine ridicată se caracterizează prin faptul că suntem mulțumiți cu cine suntem. Persoanele cu o stimă de sine ridicată iau decizii cu ușurință, nu le e rușine să iasă în evidență le este ușor să aibă succes.
Stima de sine scăzută
Stima de sine scăzută descrie situația în care nu ne apreciem la adevărata noastră valoare. Ne simțim neajutorați și avem sentimentul că nu suntem responsabili de viața noastră, mergând până la a-i învinovății pe alții pentru ce ni se întâmplă. Cei care experimentează o stimă de sine scăzută au șanse mai mici să își atingă potențialul în viață.
Propun un atelier care să se adreseze copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-9 ani. La această vârstă apare nesiguranța cu privire la felul în care arată, care ghidează ulterior tot comportamentul în societate, cum ar fi capacitatea de învățare, acceptarea sau nu de a participa la diferite activități sportive, mersul la doctor, invitații la petreceri sau timp petrecut cu prietenii.
La sfârșitul atelierului copiii vor fi explorat:
- Cum să se aprecieze pe ei înșiși;
- Cum să fie blânzi și înțelegători cu ei înșiși:
- Cum să gestioneze situații dificile;
- Cum să fie încrezători și care este legătura dintre minte și corp (poziții puternice).
- Propozițiile puternice de tip ”Eu cred/eu simt”
- Că au un loc în grupurile de prieteni și comunitățile din care fac parte, cum se compară cu cei din jur sau din media și cum interacționăm cu ei.
Ce fac pe net? – social media pe înțelesul copiilor
Copiii au acces la net chiar dacă noi nu le dăm voie acasă sau le facilităm mijloacele prin care să acceseze internetul. Colegi care au deviceuri, copii mai mari, frați, surori etc. pot să le ofere posibilitatea. Cum le explicăm copiilor riscurile de a se expune pe Facebook sau Instagram, ce implică să ai un canal de Youtube sau să te uiți la conținut nepotrivit vârstei? Cum îi învățăm ce informații să creadă și pe care să le pună la îndoială sau că o postare trimisă pe canalele de socializare trebuie să fie THINK? (True, Honest, Intelligent (and Interesting), Necessary and Kind). Inițialele provin din engleză și înseamnă adevărată, sinceră, inteligentă și interesantă, necesară și prietenoasă; sursa „Talk Sex Today” Saleema Noon si Meg Hickling. Mai mult, cu cine să interacționeze și cum să răspundă la mesaje cu conținut care nu este confortabil pentru ei?
|
Atelierul îi va provoca pe copii să inventeze postări, pe care le vom analiza împreună. Vom crea content pentru canale pentru a vedea care se pliază pe principiul THINK. Vom observa când postăm și că numărul ”likeurile” nu ne definesc pe noi ca și persoane. De ce postăm? Ce informații putem transmite către ”prietenii” de pe online și când e cazul să chemăm un părinte în ajutor.
La sfârșitul atelierului copiii vor fi explorat:
- Calitățile unei postări în social media: scopul, conținutul, tonul, e ok pentru mine peste 20 de ani?
- Ce imagine ne creăm
- De unde știm că o informație este adevărată
- Informațiile pe care le putem transmite și ce nu
- Când anunțăm un adult
Știința corpului (educație sexuală)
La vârsta de 7-9 ani copiii sunt foarte curioși și interesați să înțeleagă cum funcționează lucrurile din jurul lor. Ei sunt nealterați de prejudecăți și stereotipuri sociale astfel încât pun deschis întrebări pentru a înțelege procesele din jurul lor. Odată curiozitatea satisfăcută, le iese subiectul din minte.
Dacă nu le explicăm noi despre cum funcționează corpul, care sunt părțile corpului intime și denumirile lor corecte, este posibil să își facă păreri greșite din surse neautorizate sau să fie ridiculizați de colegi că nu știu ce înseamnă anumite cuvinte, poate chiar să fie obiectul unui abuz, neștiind acest lucru.
Interesant este că am observat că atunci când copilul nu este pregătit să audă o informație, ea trece pe lângă el, fără să o audă. Studiile arată că educația sexuală timpurie crește vârsta la care adolescenții își încep viața sexuală, scade rata natalității la tinerele sub 18 ani, scade infectarea cu boli pe cale sexuală și sensibilizează copiii cu privire la riscurile implicate pe termen lung. Pe scurt devin conștienți de cum le poate fi afectată viața cu o boală nedorită, un copil la o vârstă timpurie, un partener abuziv și altele.
La sfârșitul atelierului copiii vor fi explorat:
- Cele trei părți intime ale corpului: gură, sâni și părțile genitale
- Corpul le aparține, trebuie să fie de acord ca să fie atins (bazele consimțământului)
- Cuvintele științifice care descriu anatomia corpului la femei și bărbați și reproducerea
- Că reproducerea are loc când un spermatozoid fecundează un ovul, prin intermediul unui act sexual, însă nu întotdeauna
- Copiii cresc în uter (nu în stomac)
- Copilul este născut de obicei prin vagin
- Familiile pot avea forme diferite și fiecare sunt unice în felul lor
- Să nu ridice prezervative sau ace de pe jos
- Menstruația și erecțiile nocturne
Ce spun părinții și copiii despre atelierele noastre?
Ruxi (părinte): ”Recomand atelierul Cursuri pentru viață despre conștientizare și stima de sine tuturor copiilor, dar mai ales fetelor. Prin activitățile interactive propuse, fetele se descoperă pe sine, învață sa se accepte și sa se iubească, și mai ales constată cât de frumoase, puternice și minunate sunt. Și toate astea, în timp ce se distrează de minune! Oana este un trainer foarte bun, care știe să îi facă pe copii să fie prezenți și angajați în activități, păstrând în același timp un limbaj adecvat vârstei lor. Pe scurt, un atelier minunat, unde copiii s-au simțit super! ”
Aniela (părinte): ”Tudor (9 ani) mi-a spus: A fost tare! Am învățat să nu ne mai fie frică când prezentăm ceva cuiva. Călin (7 ani) mi-a spus: Oana a zis chestii interesante. Concluzia: Mai venim!”
Sofia (9 ani): ”Mi-au plăcut pozițiile puternice pentru că m-au făcut să vreau să sar!”
Nicole (10 ani): ”Super tareee. Am învățat de ce să nu mănânc la televizor.”
Iulia Dobre-Trifan (coach): ”Așa mi-ar fi plăcut să fie ateliere din acestea, pe subiecte pentru viață, când eram noi copii… Cred că îmi puneam obiectiv să ajung la toate! 🙂
Felicitări Oana, pentru ideile de teme ale atelierelor! Succes și inspirație pe viitor!