Copilul tău nu are răbdare? Cum poți să îl ajuți în 3 pași

Răbdarea este o abilitate care se deprinde cu exercițiu. Ca și alte abilități pe care le avem, ni le cultivăm toată viața, este un proces de dezvoltare și învățare. Prima sursă de învățare a copilului este părintele. Copilul copiază tot ce vede la părinți. Atenție cum arată interacțiunile tale cu el.

Poți începe să antrenezi răbdarea și perseverența de când copilul este un bebeluș. Când observi că este antrenat într-o activitate, fie ea privitul unui fir de praf în soare sau gustarea degetului de la picior, încearcă să aștepți până vezi că s-a întrerupt din ceea ce face. În acel moment îi spui: 

-Aș vrea să te ridic acum.

-Aș vrea să vii cu mine la baie.

Citește și Ajută-ți copilul să aibă o stimă de sine crescută în 11 pași

Îl lași câteva secunde să proceseze informația și după aceea îl ridici. Când copilul e mai mare poți chiar să îl anunți înainte, tot când el face o pauză, că mai are cinci minute până la duș.

Eu cu Vlad, pentru că am lucrat mult timp de acasă, am stabilit un sistem prin care să ne anunțăm că vrem atenția celuilalt. Intri în cameră și dacă vezi că persoana este antrenată în altă activitate, pui mâna pe ea încet. Asta înseamnă că vrei atenție și persoana ți-o va da imediat ce poate lua o pauză.

Observi ceva? Regula este reciprocă. Și eu îl abordez la fel când se joacă pe tabletă sau cu prietenii. Nu mă duc la el și mă aștept să se oprească în momentul în care l-am abordat. Aștept să termine să vorbească, nu îi tai vorba.

 

Sugestie: Când are răbdare și respectă ce ați stabilit oferă-i recunoștința ta.

-Mulțumesc că ai așteptat.

Trei lucruri pe care le mai poți încerca:

  1. Arată-i empatie: Ți-e greu să aștepți mâncarea când celorlalți a adus-o deja, mai ales că ți-e foarte foame? Copilul va răspunde un ”Daaaa!” și se va simți mai bine pentru că știe că e înțeles.
  2. Exersează cu el răbdarea. Folosește-te de situațiile în care își dorește ceva foarte mult și lasă-l pe el să aștepte. Vrea înghețată și e coadă? Lasă-l să stea la coadă. Dacă are trei ani, stai lângă el. Măsurați timpul. De exemplu când gătiți împreună învață-l să măsoare timpul. Pune timer pentru cele 6 minute de fiert pastele.
  3. Alege cu grijă momentele când vrei să exersezi cu el răbdarea. Vezi să fie într-o dispoziție bună, cu stomacul plin, odihnit și așa mai departe.

Unul dintre lucrurile cele mai importante este să îți ajustezi așteptările cu privire la dezvoltarea acestei abilități. Uită-te la tine și observă câtă răbdare ai tu, ce model îi oferi, informează-te cât poate un copil aștepta și la ce vârstă. Ai încredere în tine și în voi că veți crește frumos împreună.

_____________________________________________________________________________

Înscrie-ți copilul pe 26.10 la atelierul Gândirea critică. Poți citi mai multe despre activități și înscriere cu clic pe link.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *