Cum îi învățăm pe copii care-i treaba cu votatul?

Orice interacțiune cu copiii poate fi o bună oportunitate pentru a pune bazele unei gândiri sănătoase și folositoare pentru viitor. Și mai ales etică.

În contextul organizării întâlnirii de sfârșit de an și clasa a patra, prinții au venit cu niște propuneri și copiii au votat ce posibilitate își doresc.

Au fost trecute cele două opțiuni pe tablă, copiii au venit și și-au scris numele pe tablă în dreptul fiecărei opțiuni, sub stricta supraveghere a unui coordonator.

Vlad îmi spune:

-Fetele au încercat să-îl mituiască pe Matei să îl treacă pe Marius în partea dreaptă, că își doreau mult să câștige ca să meargă la piscină.

Eu răspund:

-Și voi ce ați făcut?

-Le-a m spus că nu e corect ce fac.

-Foarte interesant, așa se întâmplă și în realitate. Unele partide încearcă să îi atragă pe oameni de partea lor cu diferite avantaje materiale. Nu prea e corect. Oamenilor care acceptă nu le pasă ce se întâmplă cu ei și cu mediul în care trăiesc, urmăresc numai câștigul imediat.

Vlad:

-Și dup-aia alții au încercat să treacă numele celor care lipsesc în partea cealaltă, ca să le combată pe fete.

Și voi?

-I-am împiedicat și am zis că de unde știu ei ce vor? Și am zis că poate să-i sunăm să-i întrebăm.

Eu, fericită de oportunitate:

-Vezi, chiar ați găsit o modalitate a-i integra pe cei care lipsesc. Așa se întâmplă și în realitate.

-Se mai întâmplă ceva, dacă nu te folosești de nici o posibilitate să votezi, ratezi oportunitatea de a influența lucrurile în direcția pe care o vrei tu.

Să votezi e singurul mod în care poți schimba ceva în societate. Știi că vorbeam acum de legea care s-a dat și afectează Uber. De-aia merg să votez. Poate cei ce vor urma vor lua în considerare pe toată lumea când fac o propunere de lege.

-Da și poate se schimbă și școlile și o să avem școală trei luni și vacanță 8.

-Hmmmm. Da poate…

Orice experiență de viață a copiilor poate fi un context pentru întrebări, discuții, explorări. Astfel învață să pună la îndoială ce se întâmplă și să descopere ce e potrivit pentru ei.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *