5 sugestii despre cum să dezvolți gândirea critică a copilului

5 sugestii despre cum să dezvolți gândirea critică a copilului

Mai ales în ziua de azi când sunt atâtea canale de informare, ne dorim copii pregătiți pentru a înțelege ce informații sunt adevărate și ce nu, fie ele pe internet sau în viața reală. Adică ne dorim să îi ajutăm să își dezvolte ceea ce se numește gândire critică.

La atelierul de ”Imagine online”, în cadrul ”Ce fac pe net?”, pe care l-am susținut ieri, i-am invitat pe copii să găsească cât mai multe informații despre mine, Oana Văideanu, pe internet. Apar pe diferite situri, pe multe am și date personale, experiență profesională etc. Aveau destule surse.

 

Au căutat, unii au găsit mai ușor, alții mai încetuc și au început o dezbatere pe tema vârstei mele. Câți ani am? Nu scria nicăieri direct, erau doar indicii. Fiecare a tras concluzia lui, care s-a situat între 27 și 47. Pe fiecare i-am întrebat, evident, cum au ajuns la această cifră? Unii au explicat că au făcut socoteli legat de experiența profesională, alții au ridicat din umeri.

-Ați găsit că am un copil de 11 ani?

-Da

-Câți ani am avut eu când am născut copilul dacă acum am 27? Aruncă cu mai multe cifre da vine și 16 până la urmă.

-Care sunt șansele ca eu să fi avut un copil la 16 ani? E o vârstă potrivită? Aici și-au dat din nou cu părerea că ar putea fi, nu sunt siguri da cred că nu.

Citește și Rezolvă alături de copil orice problemă în 9 pași

Mai jos ce poți face tu ca să îți încurajezi copilul să gândească critic orice informație:

  1. Creează-i oportunități de joacă.
  2. Așteaptă.
  3. Dacă se blochează, observă ce încearcă el să facă.
  4. Pune întrebări deschise, cum ar fi: de ce ai ales să procedezi așa? La ce te-ai gândit?
  5. Ajută-l să dezvolte scenarii: Crezi că mai sunt și alte posibilități?.

Astfel copilul va avea ocazia să găsească propriile soluții și îți garantez că cei fi foarte plăcut surprins să vezi că vor fi soluții potrivite pentru el și pentru voi.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Înscrie-ți copilul de 9-12 ani pe 26.10.2019 la atelierul Gândirea criticăPoți citi mai multe despre activități și înscriere cu clic pe link.

Pentru programe personalizate de creșterea încrederii în sine și dezvoltarea abilităților socio emoționale ale copiilor, vă rugăm să ne contactați la coaching@oanavaideanu.com sau 0729039511, ne bucurăm de cererile și sugestiile voastre. Organizăm tabere și oferim programe pentru afterschool-uri și grădinițe sau săptămâna de școală altfel pe tema inteligenței emoționale, stimei de sineoportunităților online și educației sexuale.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *